• kinderen

Kinderen

Als ouder merk je het vaak snel als je kind niet lekker in zijn vel zit. Meestal weet je dan wel wat je moet doen om je kind te helpen. Soms helpt dat niet voldoende en is het fijn als iemand van buitenaf met een objectieve en invoelende blik mee kan kijken en denken. Kinderen vertellen niet altijd alles aan hun ouders en soms is het gemakkelijker om via spel of met behulp van speciale oefeningen te `vertellen` wat er aan de hand is. Vaak vinden kinderen het lastig om woorden te geven aan hun gevoelens en is er een andere manier van communiceren nodig om bij de basis van het probleem te komen.
 
Het is voor kinderen belangrijk dat ze weten dat de insteek is dat hun ouders graag willen weten hoe ze hun kind het beste kunnen helpen. Op die manier ligt het probleem niet bij het kind, maar ontstaat er een samenwerking tussen ouders en kind.

Tijdens het traject maakt ik gebruik van verschillende technieken om in gesprek te komen met het kind. Dat kan met woorden, maar met behulp van tekeningen en het gebruik van bijvoorbeeld gevoelskaarten, vertelt het kind ook veel zonder woorden. Ook maak ik vaak gebruik van ontspanningsoefeningen en doen we oefeningen waardoor kinderen bijvoorbeeld leren om meer op zichzelf te vertrouwen. De oefeningen zijn altijd bedoeld om thuis verder mee te oefenen en zijn daarom eenvoudig en duidelijk.

Elk kind heeft een andere aanpak en benadering nodig. Het is mijn taak om daar goed bij aan te sluiten. Daarbij speelt natuurlijk ook de leeftijd van het kind een rol. Een kind van 3 jaar heeft een andere vraag dan een puber van 16 jaar.
 
Wat levert een traject op?
  • Het kind kan gevoelens gemakkelijker bij zichzelf herkennen.
  • Het kind kan gevoelens gemakkelijker uiten.
  • Het kind kan beter omgaan met storende prikkels en ervaart meer rust.
  • Als ouder kun je het gedrag van je kind beter plaatsen.
  • Als ouder weet je beter hoe je je kind kunt ondersteunen.


 
Probeer eens bewust een paar keer rustig adem te halen. Als je dit een aantal keer per dag doet komt je hoofd vanzelf wat meer tot rust.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF