Hoe hoog leg jij de lat?
“Mijn kind wil alles PERFECT doen en doet veel langer over haar huiswerk dan nodig is.”
“Onze zoon is zo bang om iets fout te doen, dat hij bijna niet aan iets nieuws durft te beginnen.”
Met dit soort verhalen komen ouders regelmatig bij mij in de praktijk. Ouders maken zich, terecht, zorgen om de prestatiedrang en de faalangst van hun kind en willen heel graag weten hoe ze hem of haar het beste kunnen helpen.
Een van de belangrijkste dingen die ik dan wil weten is hoe ouders zelf omgaan met presteren. Ik stel, met andere woorden, de vraag: `Hoe hoog leg jij zelf de lat?`
Ouders hebben niet altijd in de gaten dat een kind (voor een deel) hun GEDRAG SPIEGELT . Als ik dan doorvraag komen ouders vaak tot de conclusie dat ze zelf bijvoorbeeld ook de perfecte werknemer willen zijn op hun werk. Of dat ze steeds de inschrijving voor die leuke studie blijven uitstellen, omdat ze niet zeker weten of ze het wel kunnen.
Ook in de OPVOEDING ligt de lat vaak hoog. Ouders voelen zich enorm VERANTWOORDELIJK voor het wel en wee van hun kind en doen er vaak heel veel voor om te proberen te voorkomen dat het `misgaat`.
En dan zijn er vaak nog heel veel kleinere dingen die in het dagelijks leven terugkomen, zoals snel gaan opruimen als er bezoek komt, omdat iemand anders toch niet mag zien, dat het huis niet altijd netjes opgeruimd is.
Natuurlijk is het belangrijk dat je kind leert om zelf de lat wat minder hoog te leggen en zich wat zekerder van zichzelf te voelen. Zodat het ZELFVERTROUWEN kan groeien en je kind lekkerder in zijn/haar vel zit.
Minstens zo belangrijk is de manier waarop jij, als ouder, zelf gaat leren anders om te gaan met jouw hoge lat. Als je wilt dat je kind de ruimte krijgt om te groeien zul je zelf voor die ruimte moeten zorgen door bewust aan de slag te gaan met de dingen die jouw kind met zijn/haar gedrag spiegelt.
Soms is dat lastig om te zien. In dat geval help ik je heel graag om je daar bewust van te worden!