9 december 2020

 Decemberkriebels 

Het is al bijna december en in in veel gezinnen zullen de DECEMBERKRIEBELS al voelbaar zijn. Er wordt druk gewerkt aan de verlanglijstjes en de lootjes voor het maken van een surprise zijn ook al getrokken. Kortom de spanning neemt (langzaam) toe.
 
Voor veel kinderen is dit een heerlijke periode, maar er zijn ook kinderen die helemaal niet zo houden van al die drukte. Voor deze kinderen is de spanning rondom de aankomst van Sinterklaas en pakjesavond eigenlijk veel te veel.
En dan hebben we het nog niet gehad over het zetten van de schoen….

Voor deze kinderen is het extra belangrijk dat de dagen zo voorspelbaar mogelijk zijn. Ook is het fijn als de leerkracht op school er rekening mee houdt dat deze kinderen gevoelig zijn voor alle extra prikkels in deze periode. Dat betekent absoluut niet dat alle Sintactiviteiten vermeden moeten worden, maar misschien kan het wat meer gedoseerd worden. In ieder geval zo voorspelbaar mogelijk. 
Een afstreepkalender maakt het voor kinderen heel visueel hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen tot bijvoorbeeld Pakjesavond. En ook kun je daarop zetten wanneer ze hun schoen mogen zetten en wanneer Sint op school komt.

Soms helpt het als de SINT alvast wat cadeautjes verklapt. Voor deze gevoelige kinderen kan het fijn zijn als ze al van een paar CADEAUTJES zeker weten dat ze in de zak zullen zitten. Dat maakt het misschien toch een beetje minder spannend.
En hoe leuk zo`n foto van je kind op schoot bij Sint ook is. Kijk goed of je kind er zelf ook blij van wordt….
Wat ook kan helpen is de introductie van Pakjesochtend. Dan hoeft je kind niet die hele lange dag te wachten, dat scheelt waarschijnlijk een hele boel in de spanning die wordt opgebouwd!
 
In deze gezellige, soms (te) drukke, periode is het belangrijk extra aandacht te hebben voor momenten van rust. Er zijn genoeg manieren om ervoor te zorgen dat de spanning niet te veel oploopt, zodat iedereen van deze tijd kan genieten.
 
Ik wens iedereen een hele fijne decembermaand met veel gezelligheid
en op z`n tijd ook een lekker rustig avondje bij de kerstboom.


Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF