15 juli 2021

Ontspannen vakantie


Vaak hoor ik van ouders dat ze zin hebben in de vakantie, maar dat het best wel even duurt voordat zij zelf ook dat ontspannen gevoel hebben. De kinderen zijn vaak net wat drukker en het is een hele kunst om ze zes weken lang bezig te houden.
Hoe zorg je ervoor dat je allemaal uitgerust weer kunt beginnen eind augustus?
 
In eerste plaats is het belangrijk dat je toch zorgt voor een bepaald ritme en structuur. Zeker voor kinderen die dat `normaal` gesproken ook al heel fijn vinden is het niet prettig als de dagen te onvoorspelbaar zijn. Maak dus samen een planning en streep bijvoorbeeld de dagen af, totdat jullie op vakantie gaan of weer naar school/werk gaan. (Jonge) kinderen hebben vaak geen tijdsbesef en met behulp van een planning/afstreepkalender krijgen ze wat meer grip op de dagen.
 
Voor jezelf is het heel fijn als je met een rustig gevoel aan de vakantie kunt beginnen. Probeer om de dagen ervoor langzaam af te bouwen. Ik weet dat dat niet meevalt, maar je kunt er wel voor zorgen dat je regelmatig even gaat zitten en rustig doorademt. Anders loop je het risico dat je de eerste week van je vakantie nodig hebt om uit te puffen van een jaar lang (te) hard werken…..
 
Zorg in de vakantie voor voldoende afwisseling in relaxen en het maken van uitstapjes. Je vakantie volproppen met afspraken en uitstapjes werkt meestal niet heel ontspannend. Kijk daarbij ook naar de behoeften van iedereen in het gezin. Probeer met elkaar te kijken op welke manier iedereen aan bod komt, zodat jullie allemaal terug kunnen kijken op een hele fijne vakantie.
 
Tot slot is het belangrijk om je verwachtingen niet te hoog te stellen. Als je verwacht dat het in de vakantie alleen maar leuk is (met prachtig weer) zou het wel eens tegen kunnen vallen. Door open te staan voor wat zich aandient en er op dat moment  het leukste van te maken voorkom je teleurstellingen en ben je achteraf veel meer tevreden over hoe de vakantie is verlopen.
 
Ik wens iedereen een hele fijne vakantie. Geniet ervan!

 

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF