13 mei 2020

Oei ik groei!

Bijna elke ouder met jonge kinderen kent het boek `Oei ik groei!` wel. Het boek waarin de 10 sprongen in de mentale ontwikkeling van je baby worden beschreven. Wat ik me er vooral van herinner is dat op het moment dat één van mijn kinderen een tijdje slechter sliep of at (of allebei) ik erop kon vertrouwen dat het tijdelijk was. “Hij zit vast vlak voor een sprongetje”, dacht ik dan. En dat stelde me gerust. En vaak was het inderdaad zo dat na een onrustige week (soms langer) er weer wat meer rust kwam in dat babylijfje en mijn baby zich plotseling kon omrollen. En dat gaf mij ook weer een heleboel rust moet ik zeggen.
Het boek beschrijft alleen de mentale ontwikkeling vanaf de geboorte tot 1,5 jaar, maar ik heb gemerkt dat kinderen ontwikkelsprongetjes blijven maken. Bij mijn kinderen en zeker ook in de praktijk zie ik dat kinderen soms door een wat moeilijkere periode gaan om daarna weer een sprong verder te zijn in hun ontwikkeling.
Ik noem dat groeipijn. Kinderen kunnen er letterlijk last van hebben en het voelen in hun lijf en botten, maar ook mentaal kunnen kinderen groeipijn ervaren. Soms zie je het letterlijk dat kinderen vervallen in jonger gedrag, omdat ze het moeilijk vinden dat ze groter worden en er ook meer van ze wordt verwacht.
 
En het grappige is dat die ontwikkeling in fases, met de nodige groeipijn, nooit ophoudt. Tenminste dat is mijn persoonlijke ervaring. Ik merk het echt als ik toe ben aan de volgende stap. Ik ga me eerst verzetten en vervelend voelen, totdat ik voel dat het echt niet anders kan en als ik dan eenmaal de stap heb genomen valt het eigenlijk heel erg mee en is de groeipijn die ik voor de sprong voelde ook meteen over!
Dit heb ik de afgelopen periode ook letterlijk zo ervaren. Ik was toe aan de volgende stap, maar hoe ging ik dat aanpakken? Na veel nadenken en vooral voelen heb ik besloten om mijn huisstijl te veranderen en te zoeken naar een nieuwe frisse uitstraling. En dat is gelukt! Ik ben nog niet helemaal zover, dus heb nog even geduld… 
 
Ik zou zeggen hou mijn Opvoedtips en columns in de gaten en als je echt op de hoogte wilt blijven, schrijf je dan op mijn website in voor mijn nieuwsbrief, dan weet je het als  één van de eersten!
 
Jolijn Monteiro

 
Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF