16 januari 2019

Gelukkig nieuw opvoedjaar!
 

 

Het mag misschien officieel niet meer, maar ik doe het toch. Ik wens alle ouders een heel gelukkig nieuw opvoedjaar!
Ik vind het elk jaar weer een heerlijk gevoel als het 1 januari is. Het is een mooi moment om weer fris te beginnen en met je goede voornemens aan de slag te gaan. En dat kunnen natuurlijk ook voornemens op opvoedgebied zijn!
 
Voor mij is een goed opvoedvoornemen dat ik dit jaar wil leren om me niet overal tegenaan te bemoeien. Ik heb (soms) de neiging om me te snel te mengen in druk spel of een ruzie tussen mijn kinderen. In plaats van er meteen midden in te springen ga ik mijn best doen om even een stapje terug te doen en eerst eens af te kijken wat er nou werkelijk gebeurt en of ze het zelf op kunnen lossen. Ik merk namelijk dat ik vaak niet eens zie wat ze nou eigenlijk aan het doen zijn of waar de ruzie over gaat, nee ik denk vooral te hòren dat het mis gaat. Dat hoeft dus in werkelijkheid helemaal niet het geval te zijn; sterker nog in de meeste gevallen is mijn bemoeienis helemaal niet nodig! Ik ga dus vanaf nu eerst de situatie overzien om daarna te beslissen of ik me ermee moet bemoeien of dat ik het kan laten gaan……
 Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat best (heel) lastig vind, maar ik wil graag aan mijn kinderen meegeven dat ze zelf situaties op kunnen lossen en ze daarmee zelfvertrouwen en zelfstandigheid meegeven. Ik zal er dus mee aan de slag moeten.
 
Kun jij voor jezelf ook een goed opvoedvoornemen bedenken? Iets wat je niet meteen hoeft te kunnen, maar waar je jezelf dit nieuwe jaar de kans voor geeft om het te leren? Je mag dus oefenen en ook fouten maken, daar leer je alleen maar van!
 
Jolijn Monteiro
Psycholoog voor ouders, kind en gezin

 

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF