6 december 2018

Van Piekeren naar Nadenken

De laatste maanden van het jaar zijn voor mij vaak drukke maanden waarin ik veel dingen MOET en mijn takenlijst alleen maar langer lijkt te worden. Als ik zo om mij heen kijk en de verhalen van anderen hoor ben ik daarin niet de enige. Als er (te) veel verschillende taken gedaan moeten worden krijg ik vaak een heel druk hoofd. Een piekerhoofd noem ik dat ook wel eens. Piekeren betekent voor mij dat er veel gedachten tegelijkertijd in mijn hoofd zitten en daar wordt ik zo onrustig van dat ik niet meer helder kan nadenken. Het verschil tussen piekeren en nadenken is dat piekeren nergens toe leidt en nadenken je tot een oplossing kan brengen
 
Om weer helder te kunnen nadenken is het dus belangrijk dat je je  PIEKERHOOFD tot rust brengt . Dat kun je doen door heel even de tijd te nemen om te voelen hoe je ademhaling gaat. Als je piekert is je ademhaling vaak wat sneller en minder diep. Leg dan je handen even op je buik en adem een paar keer diep in en uit waarbij je probeert je ademhaling naar je buik te laten gaan. Als je dat moeilijk vindt kun je je voorstellen dat er een kleine ballon in je buik zit (je mag de kleur zelf kiezen) die je met elke inademing even opblaast en tijdens de uitademing leeg laat lopen. Ook al doe je dat maar een minuut, je zult merken dat je hoofd al wat rustiger wordt.
 
Daarna kun je even de tijd nemen om al je piekergedachten op te schrijven, zodat je orde kunt aanbrengen en er daarna rustig en helder over kunt nadenken.
 
Dit is trouwens ook heel fijn om te doen voordat je gaat slapen. Laat je ademhaling rustig worden en schrijf je piekergedachten op in een speciaal piekerboekje. Schrijf gewoon alles op wat er in je hoofd zit en waar je anders maar over door blijft malen.
Op papier = uit je hoofd. 
 
Tip: Leer dit ook aan je kind!

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF