11 juni 2021

Tussen de regels door


Ondanks dat het zomervakantie heerlijk was en de kinderen zich heel goed hebben vermaakt is het toch wel weer fijn dat we nu weer in het `normale`ritme zitten en er weer wat meer structuur zit in de dagen. Ik merk dat het dan ook goed is om weer even te kijken naar de regels en afspraken in huis. Bijvoorbeeld over de bedtijden en de eigen verantwoordelijkheid over het inpakken en meenemen van de gymtas.

Als ouders weet je dat regels en structuur belangrijk zijn. Ook het maken van duidelijke afspraken is handig, want daarmee kunnen discussies (soms) worden voorkomen.
Maar misschien is het wel net zo belangrijk om af en toe `tussen de regels door te leven`. Door heel strak aan afspraken en regels vast te houden ontneem je je kind de mogelijkheid om zelf dingen te ontdekken. Om geen regels stellen (al dan niet in overleg met je kind), maar kaders aan te geven. Kaders waarbinnen je kind zich kan bewegen en op die manier zijn eigen grens kan ontdekken. Natuurlijk verwoord je die kaders, naar je kind toe, als een regel. Maar je weet zelf dat er enige ruimte is binnen die regel.
Daarmee maak je het jezelf ook gemakkelijker. Door wat flexibeler te zijn geef je jezelf de ruimte om te kijken wat past bij jouw kind. En als je merkt dat je kind niet zo goed met die ruimte om kan gaan dan maak je de kaders iets minder ruim.

Ik bedoel hiermee niet dat ik vind dat je kind alles mag bepalen en dat je geen grenzen moet stellen. Wat ik duidelijk wil maken is dat het voor kinderen (meestal) niet fijn is als elke afspraak en regel tot op de letter moet worden nageleefd. Het is ook goed om stil te staan bij de regels die je stelt. Als dat er te veel zijn maak je het je kind lastig, maar ook jezelf! Denk dus goed na over de dingen die je belangrijk vindt in huis en probeer je over de andere dingen wat minder druk te maken.

Vind jij het lastig om duidelijke regels te stellen en daar toch flexibel mee om te gaan?
Bel of mail me om een afspraak te maken. Ook kun je 28 september van 9:00 tot 10:00 binnen lopen tijdens mijn Opvoedspreekuur.
Ik denk graag met je mee!

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF