8 mei 2020

Samenwerken als gezin

Waarom luistert mijn zoon niet gewoon, hij kan toch ook wel een keer de tafel afruimen?”

“Ik doe het meestal zelf, als ik moet wachten tot mijn dochter het doet duurt het allemaal veel te lang.”

“De hele dag ben ik alles voor iedereen aan het regelen, ik word daar zo moe van!”
 
Als ik met ouders in gesprek ben dan hoor ik vaak dit soort opmerkingen. Opmerkingen die vaak voortkomen uit een bepaalde verwachting waaraan niet (of niet op de juiste manier) aan wordt voldaan. Natuurlijk horen dit soort frustraties bij het opvoeden van kinderen en het hebben van een gezin, maar dat neemt niet weg dat het heel belangrijk is om dit bespreekbaar te maken met elkaar.
 
Zeker in deze maanden waarin we, door alle maatregelen die gelden om het Coronavirus in toom te houden, nog veel meer zijn aangewezen op elkaar binnen het gezin.
Nu komt het erop aan dat er samengewerkt wordt. Nu komt het erop aan dat je, als ouder, met je kinderen in overleg gaat over taken in huis en regels die gelden rondom het maken van huiswerk en het indelen van vrije tijd. Het is juist nu belangrijk om met ELKAAR in gesprek te blijven en de dingen waar je tegenaan loopt samen op te lossen. Het is helemaal niet erg als je je wat vaker aan elkaar irriteert, als je het maar uitspreekt en elkaar ook voldoende ruimte geeft om even 'alleen' te zijn. 
 
Zorg er samen voor dat iedereen de ruimte krijgt om te zeggen wat hij of zij voelt en denkt. En maak ook samen afspraken over wanneer je even niet beschikbaar bent voor de ander. Ook daarin heeft ieder lid van het gezin zijn eigen wensen en behoeften. Waar je normaal gesproken gaat sporten of met vrienden afspreekt en op die manier tijd voor jezelf hebt om op te laden, moet je dat nu bewust met elkaar afspreken en organiseren. Sta hier samen bewust bij stil, geef elkaar de ruimte en bedenk samen creatieve oplossingen voor de dingen waar jullie tegenaan lopen.
 
Hoe mooi zou het zijn als jullie als gezin na deze Coronacrisis kunnen terugkijken op een periode waarin je elkaar nog beter hebt leren kennen en ook echt met elkaar hebt samengewerkt om er het beste van te maken.

Wat een mooie en stevige basis levert dat op voor de toekomst!
 
 

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF