Samen opruimen
Chaos in huis zorgt voor chaos in je hoofd. Tenminste zo werkt het bij mij. Het is fijn als dingen een vaste plek hebben en er af en toe ook wat wordt weggegooid. Voor de een is dat gemakkelijker dan voor de ander en dat geldt zeker voor kinderen, waarvan de meesten eerst moeten leren wat opruimen is.
Voor alle kinderen is het belangrijk dat ze een opgeruimde rustige slaapkamer hebben. Zeker voor kinderen die van nature al een drukker hoofd hebben en meer moeite hebben om dingen los te laten en het overzicht te houden.
Dat hoeft geen super nette steriele kamer te zijn, maar wel een kamer waarin de spullen een vaste plek hebben en het kind overzicht heeft. Als je kind het moeilijk vindt zijn kamer zelf op te ruimen doe het dan samen en zorg voor een systeem, bijvoorbeeld met labels waarop staat geschreven wat er in deze bak of op die plank hoort. Dan kan je kind, natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, het misschien zelf wat gemakkelijker bijhouden.
Vindt je kind het moeilijk om dingen weg te gooien.
Geef hem dan een bak die hij moet gaan vullen met dingen die (misschien) weg kunnen. Die bak moet vol. (Tip: Pas de maat van de bak aan aan de grootte van de kamer en de overbodige spullen die erin rondzwerven.) Als de bak vol is staat de bak nog een week op een andere plek. Als je kind er dan niks uit heeft gemist dan wordt de inhoud weggegooid of weggegeven. Je kind heeft dus de kans om er toch nog wat spulletjes uit te halen die hij echt niet kan missen. Dat mogen niet meer dan 3 dingen zijn. Dit spreek je van te voren duidelijk af met je kind. De spullen zijn op die manier niet meteen weg en dat kan het gemakkelijker maken om toch afstand te doen van bepaalde dingen.
Het kost je, als ouder, tijd om samen met je kind een systeem te bedenken dat werkt voor je kind. Maar dat is het zeker waard als je merkt dat je kind zich daarna prettiger voelt op zijn kamer en hopelijk ook wat rustiger gaat slapen. De kamer van je kind wordt op die manier een plek om te ontspannen en dat is heel belangrijk!