17 oktober 2018

Richt je aandacht bewust

Als ouders bij mij komen loopt het meestal niet zo lekker met één van de kinderen of de sfeer binnen het hele gezin is minder fijn.
De voorbeelden van wat er allemaal misgaat of lastig is zijn vaak niet zo moeilijk om te bedenken voor ouders. En dat is logisch, want ze komen niet voor niks naar mij toe.
 
Vaak stel ik dan bewust de volgende vragen;
“Wat gaat er juist heel erg goed? Wat maakt jullie trots op jullie kind?” 
De sfeer verandert dan meteen. Ouders moeten even OMSCHAKELEN, maar kunnen dan (meestal) ook een heel aantal voorbeelden geven van dingen die juist heel goed gaan en waar ze trots op zijn. 

Als het (even) niet zo lekker loopt met de opvoeding heb je, als ouders, de neiging om je te focussen op de dingen die misgaan en waar je niet zo blij mee bent. Het kan dan zijn dat je vergeet om te genieten van alle momenten die juist heel fijn zijn en van de dingen waar je trots op bent binnen je gezin.
Het leuke is, dat je meestal heel veel informatie kunt halen uit de momenten dat het lekker loopt. Wat is de reden dat het juist dan zo goed gaat? Op de momenten dat het goed gaat sluit je vaak beter aan bij je kind dan op de momenten dat het botst. Als je stilstaat bij de manier waarop je dan aansluit kun je iets leren over de manier waarop je kunt reageren als het minder lekker loopt.
 
Sta eens STIL bij de momenten waar jouw aandacht (vooral) naar uitgaat binnen je gezin. Denk je vooral aan de momenten die minder goed gaan of ben je juist meer bezig met de momenten dat het lekker loopt en dat het heel gezellig is in huis. Door je AANDACHT meer te richten op de positieve momenten, en je daar dus meer bewust van te zijn, krijgen de minder fijne momenten minder waarde.

En dat heeft een hele positieve invloed op het hele gezin!

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF