7 oktober 2021

Jouw opvoedrecept

Als je merkt dat het opvoeden even minder lekker loopt of je loopt tegen een specifiek opvoedprobleem aan dan zijn er allerlei mogelijkheden om opvoedtips te verzamelen.
Je kunt met vriendinnen/zussen of je (schoon)moeder gaan praten. Je kunt op internet gaan zoeken en daar vind je allerlei websites en de nodige opvoedboeken. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee en het kan enorm OPLUCHTEN om herkenning te vinden (nee, je bent dus echt niet de enige die hier tegenaan loopt). En dat je daarnaast ook de nodige adviezen en tips krijgt is alleen maar mooi meegenomen.


 
Tenminste….. Als je daarna probeert om er je eigen OPVOEDRECEPT van te maken. Wat past van alle tips en adviezen het beste bij jou en je gezin? Wat wil je wel eens uitproberen (ervan proeven) en waar kun je eigenlijk niks mee? Het is heel belangrijk dat je in je manier van opvoeden DICHTBIJ JEZELF blijft. Je gezin voelt het heel goed aan als je iets doet wat eigenlijk niet bij je past. Dat wil niet zeggen dat je niks mag proberen. En er is ook niks mis mee als je iets probeert en het blijkt toch niet te werken.
 
Wat ik bedoel te zeggen is, dat je niet alles wat er aan adviezen en tips gegeven wordt klakkeloos hoeft over te nemen. Je mag best een beetje kritisch zijn. Dat zorgt ervoor dat je de weg niet kwijtraakt in Opvoedland….
 
Ik zou zeggen: Kook je eigen opvoedsoepje en geniet er samen van!
 
Ps: Mijn ervaring is dat moeders sneller geneigd zijn om dit soort dingen met mensen in hun omgeving te bespreken. Vandaar dat deze column vooral gericht lijkt op de moeders, maar natuurlijk geldt dit ook voor de vaders!

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF