5 januari 2022

Hoor je wel wat ik zeg?

“Hij luistert gewoon niet naar me.”
 “Ik moet alles 20 keer herhalen en dan nog doet ze niet wat ik zeg!”

 
 Herkenbaar?  Voor mij in ieder geval wel. Met drie kinderen is dit vaker aan de orde dan ik zou willen. Ik weet eigenlijk wel hoe ik daarmee om kan gaan, maar in de praktijk werkt het niet altijd zo.  
 
Ik merk dat er vooral twee dingen heel belangrijk zijn als je wilt dat je kind naar jou luistert.

  1. Luister zelf ook écht naar je kind! Ik merk heel vaak dat ouders niet echt luisteren naar hun kind. Wat bedoel ik daarmee? Misschien herken je jezelf in de volgende voorbeelden. Je bent bezig met je mobiele telefoon/computer terwijl je kind aan het praten is. Of je bent met je gedachten heel erg anders en mompelt af en toe `ja, echt?`, terwijl je helemaal niet hebt gehoord wat er wordt gezegd.
    Neem daarom bewust de tijd om even te kletsen. Als je geen tijd/zin hebt zeg het dan en spreek meteen af wanneer je wel tijd hebt om echt te luisteren. Kijk je kind aan en maak contact. Goed voorbeeld doet namelijk volgen…..
  2. Zorg ervoor dat je contact hebt met je kind als je iets zegt of vraagt. Check of je kind ook met zijn aandacht bij jouw woorden is en laat hem even herhalen wat je net hebt gezegd. Het is niet handig om vanuit de keuken een opmerking de kamer in te slingeren en er dan vanuit te gaan dat je kind het heeft gehoord en er ook nog iet mee gaat doen.
Voor sommige kinderen werkt deze derde tip ook heel goed:
  1. Leg je handen op de schouders van je kind en maak daarmee lichaamscontact. Je drukt je kind een beetje naar `beneden` en begint dan pas te praten. Vooral bij kinderen die vaak wat dromerig zijn kan dit helpen om te kunnen luisteren. Daarbij is het dan ook belangrijk dat je niet te veel taal gebruikt, maar korte en duidelijke zinnen. Anders wordt het al snel onduidelijk voor deze kinderen.

Kortom; neem de TIJD, maak echt CONTACT en LUISTER naar elkaar. Dan komt datgene wat je zegt ook (écht) aan, zeker weten!
 
Vind je het fijn om hier meer over te weten of heb je een andere opvoedvraag?
Maak dan een afspraak of kom naar het Opvoedspreekuur op 27 september of 25 oktober tussen 9:00 en 10:00. Graag tot ziens!
 
 

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF