17 maart 2021

Hoe goed luister jij

“Waarom luister je niet?”
“Heb je wel gehoord wat ik net heb gezegd?”
“Ik heb het al 3 keer aan je gevraagd en nog heb je het niet gedaan!”

 
Ouders vinden het heel belangrijk (en terecht) dat hun kind luistert. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms mis je de aansluiting en komt je boodschap helemaal niet aan. Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind helemaal geen zin heeft om te luisteren naar jouw wijze raad en lekker zijn eigen gang wil gaan. Kortom er kunnen veel redenen zijn waarom het in de
communicatie tussen ouders en kind niet altijd soepel loopt.
 
Ik denk dat het goed is om jezelf eens af te vragen hoe goed jij zelf luistert. Kinderen spiegelen hun ouders vaak. Als jij er zelf vaak niet met je gedachten helemaal bij bent of minder open staat voor wijze raad van een ander, kan het zijn dat je kind dat gedrag ook gaat laten zien.
Het is dus belangrijk om stil te staan bij je eigen luistergedrag. En dat begint, in mijn ogen, allemaal met hoe goed jij naar jezelf luistert.
 
Luister jij naar jouw eigen behoeften? Neem jij bijvoorbeeld de
tijd voor ontspanning als jouw lijf en hoofd daarom vragen? Of ga je eerst nog tijdje door, totdat je wel naar de signalen moet luisteren? Als jij al niet goed naar jezelf kunt luisteren, waarom zou jou kind dan naar jou luisteren?
 
Natuurlijk is het niet zo zwart-wit, maar het is wel goed om hier eens over na te denken. Eens naar je eigen gedrag en gewoonten hierin te kijken. En op die manier te ontdekken hoe goed jij naar jezelf luistert. Neem jij de tijd om echt te luisteren (zoals je ook van je kind verwacht)? En wat doe je er vervolgens mee?
 
Als je het hier een keer met me over wilt hebben? Bel of mail me dan of zet 25 mei in je agenda en kom tussen 9:00 en 10:30 voor een gratis Opvoed meedenk-sessie.
Ik luister graag naar je!

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF