9 december 2021

GROEI!

Mijn kinderen staan regelmatig bij de meetlat om te kijken of ze gegroeid zijn sinds de vorige keer dat ik het heb opgemeten. Steeds zet ik een streepje met hun naam en datum erbij en zijn ze trots als er weer een paar centimeters bij zijn gekomen!
 
Voor elke ouder is het fijn als hun kind goed groeit, zowel lichamelijk, maar ook in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. In mijn praktijk hoor ik ouders ook wel zeggen dat het soms te hard lijkt te gaan en dat ze moeite hebben om hun kind in zijn of haar ontwikkeling te volgen. Zelf merk ik dat ook. Dan lijkt het alsof ik nog in een eerdere fase ben blijven hangen, terwijl de kinderen alweer in de volgende fase zitten…
Maar goed, groeien hoort erbij en het is fijn om je kinderen de ruimte en (letterlijke) voeding te kunnen bieden, zodat ze kunnen groeien.
 
Steeds vaker merk ik dat het niet alleen belangrijk is voor kinderen om de hoogte in de groeien, maar ook de diepte in. Daarmee bedoel ik dat kinderen ook de kans moeten krijgen om hun  wortels te laten groeien,  zodat ze met beide voeten stevig op de grond kunnen gaan (of blijven) staan. Zodat de basis van waaruit ze de lucht in groeien en zich ontwikkelen sterk is en ze vol ZELFVERTROUWEN de wereld kunnen gaan ontdekken.
 
Ik denk dat het onze taak is, als ouders, om kinderen te leren hoe ze hun wortels kunnen laten groeien. Dat betekent ook dat wij het goede voorbeeld moeten geven en moeten laten zien hoe wij er zelf voor zorgen dat we niet alleen maar ons hoofd gebruiken, maar ook onze voeten niet vergeten!
Als je stevig, met beide voeten, op de grond te staat voel je meer zelfvertrouwen en kun je negatieve gevoelens gemakkelijker loslaten.

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF