21 april 2021

Geef je kind de ruimte

Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn eerste kind werd geboren. Alles was nieuw en het was echt zoeken naar een ritme. Het duurde een tijdje, maar toen had ik het te pakken. Eindelijk begreep ik een beetje wanneer hij moest eten en slapen. Tot zijn ritme, heel snel daarna, weer helemaal anders werd… 

En weer deed ik mijn best om het te snappen. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik steeds achter de feiten aanhobbelde. Mijn kind ging steeds een beetje sneller dan ikzelf! Nog steeds is dat eigenlijk niet veranderd. Ook met mijn twee dochters ging (en gaat) dat precies hetzelfde. Het enige verschil is nu dat ik het weet en me erbij heb neergelegd. Ik denk ook dat het heel normaal en gezond is dat je als moeder (vaders hebben daar in mijn ervaring iets minder last van) je kind soms net iets te lang vasthoudt. Het is alleen wel heel belangrijk dat je op tijd weer een stukje loslaat.

Misschien moeten we wat minder ons best doen om het te snappen en wat meer meebewegen en accepteren dat je kind soms een heel andere kant op beweegt dan je had verwacht! Het heeft namelijk totaal geen zin om te proberen om je kind tegen te houden. Hij moet zich op zijn eigen tempo en manier kunnen ontwikkelen. Het kan helpen om te denken aan een mooi klein boompje dat niet goed kan groeien als er een grote boom heel dichtbij staat en al het zonlicht tegenhoudt. Die grote boom houdt natuurlijk ook de regen, de wind en de kou tegen, maar dat boompje kan niet groeien zonder zonlicht. En ook de regen, de wind en de kou heeft het boompje nodig om uit te kunnen groeien tot een mooie, grote sterke boom. 
Bedenkt dus dat het voor het kleine boompje beter is als de grote boom iets verder weg gaat staan. Dichtbij genoeg om het nog te kunnen beschermen als dat nodig is, maar ver genoeg om het boompje zijn eigen regen, wind, kou en zonlicht te gunnen.

Heb jij er moeite mee om jouw kleine boompje genoeg ruimte te geven om zich op zijn eigen tempo te ontwikkelen?
Maak dan een afspraak of kom woensdag 24 mei tussen 9:00 en 10:30 voor een gratis Opvoed-sessie.
Ik denk heel graag met je mee!

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF