13 augustus 2021

Dat heb IK goed gedaan!

We weten allemaal dat het heel belangrijk is om onze kinderen complimenten te geven. Vaak gaat dat (bijna) automatisch en soms moet je je er bewust van zijn dat je minder kritisch mag zijn en wat meer complimenten mag geven.

Je ziet dat kinderen groeien van het krijgen van een compliment. Ze zeggen niet voor niks: 
`Wat je aandacht geeft groeit’.
Door extra aandacht te geven aan positief gedrag gaan kinderen meer van dit gedrag laten zien en dat is positief voor het kind, maar ook voor de sfeer in huis. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Door de nadruk te leggen op het negatieve gedrag zal dat gedrag (meestal) versterkt worden.

Veel ouders zijn bewust bezig met het positief stimuleren van hun kinderen door het geven van complimenten.
Het bijzondere is dat als ik aan ouders vraag om iets te benoemen waar ze zelf goed in zijn, ze vaak niets kunnen bedenken. Met andere woorden, deze ouders zijn het niet gewend om zichzelf een compliment te geven. Wat ik vaak merk ik dat ouders vooral gewend zijn om (te) kritisch naar zichzelf te kijken en vooral te zien waar ze `falen` in de opvoeding van hun kind.

Als je het lastig vindt om jezelf een compliment te geven welke boodschap geef je dan aan je kind? De boodschap dat je van anderen wel mag zeggen dat ze iets goed doen, maar voor jezelf moet je de lat wel een stuk hoger leggen……

Gelukkig is het vaak niet zo zwart-wit, maar het is wel goed om hier eens over na te denken. Wat ik alle ouders wil aanraden is dat als ze hun kind een compliment geven ze zichzelf ook een compliment mogen geven. Twee vliegen in 1 klap dus!

Als je het fijn vindt dat ik je help jouw opvoedlat wat minder hoog te leggen bel of mail me dan gerust voor een afspraak.

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF