23 december 2017
Afsluiten en opnieuw beginnen

Aan het eind van het jaar is het fijn om je bewust te zijn van wat het afgelopen jaar je heeft gebracht. De fijne en de minder fijne dingen. Neem eens de tijd om de balans op te maken en geniet nog een keer na van de mooie momenten die je (samen met je gezin of alleen) hebt meegemaakt.

Aan het begin van het nieuwe jaar kun je dan weer met frisse moed bedenken wat je wenst voor het nieuwe jaar. Je kunt weer helemaal opnieuw beginnen en bedenken hoe je je wensen en ideeën vorm wilt geven. Door dingen goed af te sluiten ontstaat er weer ruimte voor iets nieuws.
 
Dat geldt ook in de opvoeding.  Heel belangrijk is het om de fijne momenten te vieren.  Daarnaast mag je je zeker ook bewust zijn van de mindere momenten, maar die momenten mag je ook echt afsluiten. Het is soms heel verleidelijk om te blijven hangen in het idee dat het nu vast weer misgaat, omdat het de vorige keer ook niet lukte. Dat kan gaan om iets dat je kind heeft gedaan, maar kan ook te maken hebben met je eigen opvoedvaardigheden.
 
Het is zo belangrijk om jezelf en je kind steeds weer een nieuw begin te gunnen. Een nieuwe kans om het deze keer anders (beter, fijner) te doen. Die nieuwe kans kun je alleen maar echt ervaren als je het verleden af kunt sluiten. Door het voor jezelf op te schrijven en ook de mooie momenten, waarop het wel goed ging, op papier te zetten kun je er gemakkelijker afstand van nemen. En wordt je bewuster van de keren dat het wel lukte. Wij zijn gewend om ons vooral de negatieve dingen te herinneren, terwijl er ook heel veel mooie en fijne dingen gebeuren. Ook tijdens periodes waarin je kleuter niet wil gaan slapen of je puber enorm pubert.
 
Mijn wens voor alle ouders is dat ze elke dag beleven als een nieuw begin. Vier de opvoedsuccessen en sluit de mindere momenten echt af. Door jezelf en je kind elke dag weer een nieuwe kans te geven schep je ruimte voor de mooiste opvoedmomenten!
 

Ik wens iedereen een mooie kerst en een heel fijn en liefdevol 2018!

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF