05 februari 2015

Wat voor ouder wil jij zijn?

Hoe gaat het eigenlijk met jullie als gezin en krijgt elk gezinslid genoeg ruimte om zich op zijn of haar eigen manier te ontwikkelen?
 
Vaak zitten we in een bepaalde doe-modus van zorgen en werken en is er minder tijd om stil te staan bij bovenstaande vragen. Ik denk dat het heel goed is om daar af en toe even bewust uit te stappen en stil te staan bij de vraag of je op dit moment de ouder bent die je graag wilt zijn voor je kind. Wat laat je zien en voelen aan je kind en is dat zoals je het graag wilt? Of wil je daar nog iets aan veranderen of juist aan toevoegen?
Het gaat er niet om dat je de boel helemaal om moet gooien, maar door een moment te nemen voor reflectie kun je bewust kiezen voor een andere aanpak in situaties die nu wat lastiger zijn. Of misschien besluit je dan wel dat je zelf wat meer rustmomenten in wilt bouwen, zodat je kind ook wat rustiger kan leren reageren op bepaalde situaties.
 
Wat ook goed is om te beseffen dat de manier waarop jij wilt en kunt opvoeden ook kan veranderen naarmate je kinderen ouder worden. Het hebben van een baby vraagt andere opvoedvaardigheden dan het hebben van een kind van 2,5 of 9 jaar oud. En dan hebben we het nog niet over de puberteit gehad.
Jij als ouder groeit mee met je kind, tenminste dat is de bedoeling. Daarom zijn momenten van reflectie zo belangrijk, want je kunt er dan zomaar achterkomen dat je je kind niet de ruimte geeft die het nodig heeft, passend bij zijn of haar leeftijd en karakter….
 
Is het lastig om een moment van reflectie in te bouwen? Maak dan een afspraak, dan doen we het samen! Of loop (of bel) eens binnen tijdens het Inloopspreekuur. De volgende staat gepland op woensdag 25 februari van 9:00 tot 10:30.

 

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF