14 april 2022

Ons nest is groen

De titel doet vermoeden dat dit verhaal over de lente gaat. Per slot van rekening zijn alle vogeltjes druk bezig met het bouwen van hun nestje……

Niks is minder waar. Het gaat over jullie gezin, jullie nest. Over de kinderen die jullie samen op de wereld gezet hebben en waarmee jullie een gezin vormen.
En jullie nest is groen, omdat jullie beide uit een andere kleur nest komen, twee kleuren die samen groen worden, namelijk blauw en geel!

Het is heel verhelderend om eens op die manier naar jullie gezin te kijken. Want dan wordt meteen duidelijk dat jullie allebei een andere invloed hebben op jullie kinderen en op elkaar. De een kijkt met een blauwe bril en de ander met een gele bril. En het is jullie taak om er samen voor te zorgen dat jullie groene nest een fijn thuis is voor jullie allemaal!

Dat is soms best lastig, want jouw blauwe blik kan heel anders zijn dan de gele blik van je partner en hoe zorg je er dan samen voor dat jullie nest niet blauwgroen of geelgroen wordt, maar mooi helder groen blijft? Daarmee bedoel is dat het belangrijk is dat je allebei met respect voor de blik van de ander met elkaar om hoort te gaan. En dat het dus heel belangrijk is dat jullie ervoor zorgen dat jullie goed `mengen` en er op die manier voor zorgen dat jullie een stabiel gezin vormen.

Het helpt al enorm om je ervan bewust te zijn dat het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van elkaars blauwe en gele opvoedvisie en hoe jullie daar samen een groene opvoedvisie van willen maken. Daarin gaat al veel vanzelf, maar je zult er ook samen over moeten praten. Zeker als je merkt dat je de gele blik van je partner soms toch wel erg lastig vindt!

Hoe beter jullie mengen en dus samen jullie groene manier van opvoeden uitvinden hoe fijner jullie het kunnen met elkaar.
Ik wens jullie een heel fijne zomer met veel mooie groene opvoedmomenten!
En als je er samen niet helemaal uitkomt, maak dan gerust een afspraak!

Drs. Jolijn Monteiro
Psycholoog voor ouders, kind en gezin

 
Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF