11 juli 2018


Nooit en Altijd
 
Vanmorgen gooide mijn oudste zoon zijn beker met drinken per ongeluk om. Ik reageerde meteen met de opmerking: `Hoe krijg je het weer voor elkaar!`. En ik begon met veel gedoe de troep op te ruimen…..
Ik heb me voorgenomen om in de toekomst anders te reageren. Herkenbaar? Dan heb je hier misschien iets aan.
 
Bij ons in huis zijn de woorden `nooit` en `altijd` verboden woorden. Als je namelijk zegt dat de ander nooit iets doet in huis, dan is de discussie meteen klaar! De ander kan daar eigenlijk niks op zeggen. Als je in plaats daarvan aangeeft dat je het niet fijn vindt dat de ander zijn spullen niet heeft opgeruimd hou je de discussie in de tegenwoordige tijd en dan kan de ander er wel iets mee.
Hetzelfde geld voor het woord `altijd`. Als ik zeg dat mijn zoon altijd alles omstoot (in dit geval heeft het woord `weer` dezelfde betekenis) dan krijgt hij eigenlijk al geen kans meer om het anders te doen. Hij heeft op dat moment iets omgestoten en alle vorige keren en de keren die wellicht nog gaan komen zijn helemaal niet van belang!
 
Het is volgens mij heel belangrijk om je er bewust van te worden hoe vaak je de `verboden woorden` gebruikt. Zorg ervoor dat je in de tegenwoordige tijd praat. Het gaat over wat je op dit moment lastig of vervelend vindt en niet over wat er gisteren, eergisteren is gebeurt. Door in het NU te blijven krijgt de ander te kans om in dingen in de toekomst anders aan te pakken. En door in het Nu te blijven praat je veel concreter over de situatie en krijgt de ander minder snel het gevoel dat hij het toch nooit goed kan doen!
 
Let de komende tijd eens extra op je woordgebruik als je moppert tegen je partner of de kinderen. En probeer dan om de woorden `altijd` en `nooit` te vermijden. Ga dan eens na wat dat doet met de sfeer tijdens een discussie. Het is ook leuk om dit met de kinderen te bespreken en elkaar te corrigeren als je het per ongeluk toch doet!

 

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF