19 december 2018

Goede opvoedvoornemens
 

Het einde van het jaar 2014 nadert en dat is voor mij weer een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar!
Wat heeft het afgelopen jaar gebracht op opvoedgebied? Dat  is natuurlijk ook een vraag die je jezelf dan kunt stellen en meteen daaraan vastgekoppeld de vraag welke opvoedvoornemens je wilt maken voor het nieuwe jaar.
 
Het is leuk om erbij stil te staan hoe je kinderen gegroeid zijn dit jaar. Letterlijk en figuurlijk. Welke belangrijke ontdekkingen heeft hij gedaan? Is je kind bijvoorbeeld dit jaar begonnen op de basisschool of heeft hij gekozen voor een bepaalde sport of hobby waar hij helemaal blij van wordt? In welke fase zit je kind nu? En kun jij het nog bijhouden of zou je eigenlijk wel weer een jaartje terug willen in de tijd? Wat heb jij ontdekt in jezelf als ouder dit jaar? Kun je wat gemakkelijker loslaten of heb je een manier ontdekt waarop jij en je kind echt een moment samen hebben. Iets waar jullie samen regelmatig van genieten?
 
Ik denk dat het goed en zinvol is om op die manier terug te blikken en natuurlijk kom je dan ook dingen tegen die lastig waren in het afgelopen jaar.
Wat zou je daarmee willen doen in het nieuwe jaar? Welke opvoedvoornemens kun je daaruit halen?
Wil je bijvoorbeeld vaker bewust tijd maken voor je kind? Je zou je voor kunnen nemen om elke avond in alle rust de dag af te sluiten samen. Door het lezen van een boekje of een fijn massagemoment. Of wil je in 2015 bewust wat dingen loslaten en de kinderen zelf verantwoordelijk maken voor bijvoorbeeld het inpakken van hun gymtas….
 
Grote of kleine opvoedvoornemens, bedenkt eens voor jezelf wat jij wilt in het nieuwe jaar!
En als je in het 2019 even vastloopt op opvoedgebied bel of mail me dan gerust, zodat ik je kan helpen om je goede voornemens waar te maken.
 
Ik wens iedereen een heel fijn en liefdevol nieuw opvoedjaar!
 
Jolijn Monteiro
Psycholoog voor ouders, kind en gezin

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF