9 februari 2022

Druk druk druk!

Rennen, vliegen, vallen en weer opstaan!
Maak plaats, maak plaats, maak plaats!
We hebben ongelofelijke haast……
 
Dit oude nummer van Herman van Veen klinkt af en toe in mijn hoofd als ik hoor hoe druk kinderen  het soms hebben. Ze gaan hele dagen naar school, na school vaak nog naar de BSO of naar de oppas, dan moeten ze vaak nog naar zwemles, sportclubs en muziekles. En natuurlijk willen ze ook graag afspreken met hun vriendjes.
Op zich hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn, maar wat het extra lastig maakt voor de kinderen is dat ze vaak ook ouders hebben die het druk hebben met werk en allerlei sport- en sociale verplichtingen.
Ook dit is helemaal niet erg, maar wat ik vaak hoor is dat er weinig ruimte en tijd over is voor wat rusmomenten. Momenten waarop kinderen en ouders weer even op kunnen laden. En heb ik het niet over een uurtje televisie kijken….
Ik denk dat ouders er niet altijd bij stil staan dat dit soort momenten elke dag belangrijk zijn. Momenten waarop je bewust even je lijf voelt en bewust je hoofd leeg maakt. Momenten waarop je  rustig doorademt en ervoor zorgt dat je je energie weer aanvult.
 
Als jij aan je kinderen laat zien hoe jij dat doet en daarin dus een duidelijk voorbeeld geeft dan kunnen je kinderen ook leren om regelmatig bewust even stil te staan. Ik denk dat ouders daar een grote rol in spelen, omdat kinderen onbewust het voorbeeld van hun ouders overnemen.
 
Het gaat er dus niet om dat je het niet druk mag hebben, als er maar genoeg momenten overblijven waarin je even helemaal niks moet, zodat je je energie goed verdeelt over de dag.
 
Sta dus eens stil bij de manier waarop jij je energie verdeelt.
 
Jolijn Monteiro

 

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF