25 augustus 2020

5 tips om je opvoedverwachting wat bij te stellen

In mijn praktijk zie ik dat ouders heel veel van zichzelf en hun kind verwachten. Ouders leggen de lat soms erg hoog. Natuurlijk doen ouders dit vanuit de liefde voor hun kind en is het ook heel goed te begrijpen dat zij zelf erg graag aan alle verwachtingen willen voldoen. Zeker in deze tijd, die veel van ons vraagt, willen ouders het soms nog beter doen en is het nog lastiger om een stapje terug te doen en wat meer los te laten.
Soms is het voor jezelf erg vermoeiend om steeds maar weer aan die hoge opvoedeisen te moeten voldoen en ook voor je kind kan het af en toe te veel zijn.

 Daarom geef ik je hier 5 tips om je opvoedverwachting wat bij te stellen: 

  1. Leg de lat wat lager, dan durf je misschien meer naar je GEVOEL TE LUISTEREN. Diep van binnen voel jij heel goed wat jouw kind nodig heeft.
  2. Neem opvoedboeken/tijdschriften wat MINDER SERIEUS en vraag je bij elk (Facebook)artikel af: Wat vind IK hiervan en wat wil IK ermee?
  3. Geef je kind de kans om zelf zijn GRENZEN TE ONTDEKKEN. Jij bent er altijd om je kind op te vangen, maar hij moet wel de kans krijgen een keer te vallen….
  4. Trek je niks aan van de manier waarop de buurvrouw haar kinderen opvoedt (behalve als zij een enorme inspiratiebron voor je is). Doe vooral wat bij JOUW GEZIN PAST, dat werkt gewoon het beste.
  5. STA EENS STIL bij de vraag waar jouw hoge verwachtingen vandaan komen. Kun je ontdekken waar de bron ligt en dat een beetje los gaan laten?

Ik hoop dat bovenstaande tips helpen bij een wat meer ontspannen ouderschap, waarbij het steeds een beetje beter lukt om open te staan voor nieuwe ervaringen. En als je een keer van opvoedgedachten wilt wisselen? Een afspraak maken mag altijd.

Terug

Schrijf eens op wat er allemaal in je hoofd zit. Dat geeft veel ruimte. Als het werkt leer het dan ook aan je kind.
 
 OPVOEDTIP
 INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF